Navigation

Despre scoala

Profilul

Monografia Scolii Gimnaziale Iancu Rosetti Roseţi

 

1.  Denumirea  instituţiei   : “Şcoala  Gimnazială Iancu Rosetti Roseţi”

2.  Localitatea   Roseţi – jud. Călăraşi

3.  Date  monografice  ale  localităţii  (amplasare, anul  atestării documentare,  personalităţi)

          Localitatea  Roseţi  este amplasată   pe   partea  stângă  a  braţului  Borcea  la  începutul  Bălţii  Ialomiţei  în  partea  de  sud  a  judeţului  Călăraşi , se  găseşte  la  10  km  de  municipiul  Călăraşi.

       Comuna  Roseţi   a  fost  înfiinţată  în  anul  1841  pe  moşia  lui  Ioan  Rosetti  şi  a  soţiei  sale Elisabeta  născută Creţulescu (moşia  a  fost  a  soţiei Creţulescu).

       Primele  atestate    scrise  sunt  zapisele  pe  care  Rosetti  le  dădea  fiecărui  locuitor  când  cumpără  un  loc  de  casă  care  era  în  mărime  de  200 stânjeni  (800 m2) . Satul s-a  numit  la  început  VOLNASI ( sat  de  oameni  liberi,  nu  de  clăcaşi   sau  iobagi  aşa  cum  erau  majoritatea   satelor  de  la  acea  vreme).  Apoi  oficial  satul  s-a  numit  ROSEŢI –VOLNAŞI,Roseţi  fiind  pluralul  numelor  ROSETTI,  ceea  ce  voia  să  arate  că  satul  era  ctitoria  ambilor  soţi.

          Înainte de  înfiinţarea  satului  Roseţi în  aceste  locuri  se  găseau  următoarele  aşezări:

- în  partea de  vest  a  actualei  comune  era conacul  moşiei CREŢULESCU  (sector II) ulterior ROSETTI, iar  pe o rază de câteva sute de metri erau  răspândite  casele sărăcăcioase şi  bordeiele  robilor    de  pe  această  moşie,  o  bună  parte  din  ei  erau   ţigani.

- pe  locul  unde  se  află  astă zi  centrul comunei   Roseţi, creşteau  ierburi  înalte  unde   păşteau  vitele  moşierului  şi  ale  localnicilor.         

- in partea de răsărit a comunei era cimitirul care exista la scara redusa si înainte de 1841, lucru constatat după crucile vechi de piatra pe care s-au descifrat anii 1822-1830. Se pare ca in cimitir a existat si o biserica pana in anul 1936 când a fost demolata de către preoţi deoarece nu o puteau întreţine. Biserica si cimitirul au aparţinut unui sat mai vechi numit ,,HOTARUL DE SUS”. Iar la est de acesta se mai găseau satele:,,HOTARUL DE JOS”,SCUTELNICI, ATARNATI si COSLOGENI.

          Teritoriul comunei Roseţi are formă de dreptunghi alungit de la Dunăre spre nord pana la Drumul-Subţire, pe o lungime de 27 Km si o lăţime de 4-5Km.

          (Informaţii furnizate de d-na  Costantinescu Ancuţa –prof. geografie.)

 

                                Personalităţi ale localităţii

 

GHEOGHE FOLESCU- folclorist,ctitor al operei Romane.

PETRE MUSATESCU - condamnat la moarte pentru complot armat împotriva orânduirii burgheze .

VICTOR DUSA -  licenţiat al Facultăţii de Teologie si drept din Cernăuţi , avocat si ministru in regimul comunist

JAN SERBANESCU- medic chirurg , a făcut studiile la Paris si s-a căsătorit cu o franţuzoaică , pe care adus-o in Roseţi, au murit in localitate.

IOAN POPESCU – general de aviaţie , pilot al curţii regale ,comandatul Scolii de zbor fără vizibilitate, fiind unicat in sudul –estul Europei.

NICOLAIE VASU - erou al muncii socialiste –Brevet nr. 2.

VIRGIL ANTON - magistrat de cariera ,a deţinut funcţia de preşedinte al Tribunalului Judeţean Câmpulung Muscel si funcţia de preşedinte al Tribunalului Municipal Bucureşti

 GEORGE ALBOIU născut an anul 1944 a urmat cursurile Scolii primare Roseţi în perioada 1952-1959,  după care a urmat cursurile liceale (este poet)

NICOLAIE ANDREI - născut an anul 1946 in Roseţi, a urmat cursurile scolii gimnaziale in perioada 1953-1960 după care a terminat Şcoala pedagogica Buftea.

GEORGE GIUGLEA - născut an anul 1884 la Satul Lung judeţul  Braşov, a urmat Şcoala primara in comuna Roseţi in perioada 1891-1895

NEGOITA JANA - muzeograf.

4. Anul infiinţării unităţii şcolare

            O unitate scolară a  fost infiinţată an anul 1839 si avea un efectiv de 50 copii (date furnizate ale D-l ION VASILE actual pensionar, fost colonel de Politie, primar, director de scoală)

5. Primul director(învăţător)

Primul director a fost Pana Niculescu iar primul învăţător preotul Gheorghe Nicolae

        (Informaţiile au fost furnizate de domnul Ion Vasile - pensionar care are o monografie a localităţii de la înfiinţare si pana in prezent)

6. Anul construcţiei localului propriu

         Şcoala funcţionează in patru corpuri de clădire si o gradiniţă astfel

- Şcoala centru noua a fost construita intre anii 1959-1963.                                                   

- Şcoala centru veche in anul 1881 si a costat 9872 lei

- Şcoala deal in anul 1904.

- Şcoala sect.2. in anul 1907.

- Grădiniţa in anul 1962.

         Menţionăm ca nu exista nici un document care sa ateste anii de construcţie

                         (informaţii furnizate de Primărie si dl. Ion Vasile )

7. Proiectantul - nu am aflat numele proiectantului , dar unele informaţi spun că localul s-a făcut  sub îndrumarea lui Spiru Haret care îndrumă mai multe unităţi.

8. Tipul localului (amplasare, descrierea încăperilor şi a dependinţelor, suprafaţa)

      Şcoala veche este amplasată în centrul comunei şi a fost construită în anul 1881, are 4 săli de clasă mari, înalte care nu mai corespund standardelor actuale, o încăpere mică care era folosită drept cancelarie, suprafaţa este 480m2.

       Şcoala nouă este amplasată în centru in aceeaşi curte cu şcoala veche, a fost construită în perioada anilor 1959-1963 şi este dotată cu 8 săli de clasă, un laborator, o cancelarie, 4 cabinete (secretariat, bibliotecă, director şi camera pionerului) suprafaţa este de 541 m2..

        Şcoala din deal este donată de preotul Buţu cu 4 săli de clasă şi o suprafaţă de 180 m 2 fiind construita in anul 1904 .

Şcoală din sector 2 construită în anul 1907 avea iniţial 2 săli de clasă, iar in anul 1941 i s-au mai adăugat 2 săli de clasa, o magazie şi o cancelarie, cu o suprafaţă de 275 m2.

9. Suprafeţele deţinute  de  Şcoala  de –a  lungul  timpului  si  perioadele

         Încă  de  de  la înfiinţare  si  pana  in  prezent  Şcoala  a  deţinut  o  suprafaţă  de 10 ha  teren  conform  titlului  de  proprietate  eliberat  in  anul  2001  conf.  Legii  1/2000.   

10/11. Denumirile  purtate  si  perioadele 

           Tipul  Scoli  si  perioadele.    

- intre  anii  1891-1947 - era  Şcoala de  fete  Roseţi

                                               Şcoala  de  băieţi  Roseţi.

                                               Şcoala  mixta  Roseţi (sect.II.) cu  clasele  I-IV.

- intre  anii  1947-1947  era - Şcoala  mixta  Roseţi  cu  clasele  I-V.

- intre  anii  1949-1965-    Şcoala  mixta cu  7 clase

- intre  anii  1965-1982-   Şcoala  generala  cu  clase , 8  clase   mixta.

- intre  anii  1982-1991-  se  făceau  10  clase  si  seral  pana  la  clasa a 12-a  inclusiv  .

- intre anii  1991-2006   Şcoala  cu  clasele  I-VIII Roseți .

-Dupa anul 2006 Gradinita Roseți obține personalitate juridica și se va numi Grădința cu Program  Normal Elisabeta Rosetti Roseți

-între anii 2011 pana in prezent Scoala se  numește : Școala Gimnazială Iancu Rosetti Roseți

News

Contact

  • Scoala Gimnaziala Iancu Rosetti, Roseti
    Adresa scolii
  • 0242344032

Photogallery